2000 Stukjes Puzzel

Een uitnodiging om vanuit rust de schoonheid te zoeken in het overdadige. Een vraag om na te denken wat gender eigenlijk is. Langzaam zien we twee figuren transformeren, de start is in drag en uiteindelijk staan ze in omgekeerde drag, wat misschien nog wel vervreemdender is.

Laten we zeggen dat gender niet bestaat, of in ieder geval verzonnen is. Laten we dan nu vieren wie we zijn, wie we kunnen worden, en wie we dromen te zijn geweest. Een identiteit bestaat uit zo veel stukjes die samen de persoon puzzelen. Kom maar kijken, wij laten een paar stukjes zien, en misschien ontdek je ook nog stukjes van jezelf die je nooit verwacht had.

In 2000 stukjes puzzel wordt soms aangrijpend, dan weer poëtisch maar altijd lichtvoetig, gespeeld met veronderstellingen met betrekking tot doof-zijn, seksualiteit en gender. In een weerbarstige genderbender zien we Karwinski parmantig ronddraaien op torenhoge hakken, terwijl Kersbergen als The Fonz uit Happy Days de stoere nozem speelt. De rollen gaan over en weer, totdat hun identiteit tot op de naakte huid is gestript: zie, dit zijn ze werkelijk.
Trouw, mei 2021

2000 Stukjes Puzzel is het resultaat van een persoonlijk onderzoek van de twee acteurs Steef Kersbergen en Marcin Karwinski. ‘Zij waren beiden al een tijd bezig met gender en diversiteit. Dit hebben zij vertaald naar verschillende artistieke vormen, waar deze performance er een van is. De zoektocht naar gender bracht hen al snel bij drag en het verlangen naar zachtheid daarin. De voorstelling is brutaal, flirterig en liefdevol. Binnen de performance is het spel met identiteit in uiterlijk en gedrag zichtbaar geworden en toegankelijk gemaakt voor het publiek. Aangezien een van de acteurs doof is, bracht dat ook een stuk identiteit met zich mee. Dit wordt zichtbaar door het gebruik van gebarentaal en ondertitels. En voor de mensen die Pools spreken zit er een kleine verrassing in.

De voorstelling is te zien van vrijdag 28 mei tot en met zondag 6 juni op het online Delft Fringe Festival.
Kaarten via: de website
Lees hier ook het interview met de makers!

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven