Geluidswereld

Hoe klinkt de zon?
Wat is het geluid van de lucht?
Zingen de bergen echt? En wat is zang dan precies?
Hoe ziet een stem eruit? Zou je het geluid van de zee kunnen schilderen? Of een foto kunnen maken van het knisperen van houtvuur?

Dit zijn vragen die aan de modellen van deze fotoserie gesteld zijn. Allemaal hebben zij een eigen relatie tot het concept ‘geluid.’ Sommigen zijn doof, anderen slechthorend, er zijn muzikanten bij, dansers, mensen met overgevoeligheid voor geluid, misofonie en mensen die ‘gewoon’ van geluid houden. Samen gingen we op onderzoek uit hoe geluid je perceptie van de wereld beïnvloedt. Hoe de individuele geluidswereld eruit ziet. Deze ervaringen zijn niet enkel te vangen in beeld, daarom zijn er bij de tentoonstelling ook videofragmenten, geluidsfragmenten, teksten en tactiele elementen aanwezig. Alles om u mee te nemen in hoe wij gezamenlijk kijken naar geluid.

Vanwege de Coronacrisis kon onze theatervoorstelling genaamd Geluidswereld niet doorgaan. Samen met fotograaf Elinde Kersbergen (Aniata Design) hebben we het materiaal van de voorstelling omgevormd tot deze foto-expositie.

Het artistieke proces

Wij leven in een wereld vol geluiden. Constant en overal worden onze oren geprikkeld, gestreeld of uitgedaagd. Maar hoe wij dat geluid ervaren is zeer individueel. Wat de één mooi vindt, vindt de ander irritant. Wat voor de één een plaag is, is voor de ander een verademing. Wat de één hoort, blijft stil voor een ander.  

Tg Signum is met 20 acteurs die allen een heel eigen verhouding tot geluid hebben op zoek gegaan naar grip op deze ervaringen. Er werd gepoogd geluid te omschrijven, het te tekenen, te dansen, uit te beelden en door te geven. Er werd gezocht naar stilte, en er werd gefantaseerd over geluiden die niet bestaan.  

Dit zou uitmonden in een theatervoorstelling, maar door Covid-19 moesten de repetities worden stilgelegd.  
In een poging toch de 20 unieke geluidswerelden te vangen zijn er portretfoto’s gemaakt van alle acteurs, in hun ervaring van geluid.  
Sommigen van hen zijn Doof, slechthorend, muzikanten of dansers. Sommigen hebben een overgevoeligheid voor geluid, misofonie of tinnitus. Sommigen zijn ‘gewoon’ muziekliefhebber.  

Het resultaat is niet alleen vast te leggen in beeld, dus bij de tentoonstelling horen ook videofragmenten, geschreven teksten, audiofragmenten en korte ontmoetingen.  

Aankomende exposities:

17 augustus – 17 september
Pulchri Studio Den Haag (onderdeel van de 1,5m expositie. Voor openingstijden zie www.pulchri.nl)
Een doorlopende projectie-installatie van de foto’s en filmpjes.
4 september – 18 september
Centrale bibliotheek Den Haag (Gratis te bezichtigen binnen de openingstijden van de bibliotheek)
Volledige fototentoonstelling met teksten en filmpjes achter qr-codes.
19 en 20 september
Het Wilde Westen Utrecht (kaartverkoop via: https://www.hetwildewesten.nl/activiteit/geluidswereld)
Een programma met tijdsslots waar er performances zullen plaatsvinden in de expositie.

Met dank aan:

Concept/regie: Fonge Frieling en Stéphanie Kersbergen
Foto’s: Elinde Kersbergen – Aniata Design
Aanvullend beeld: Sjoerd van Rooij en Marcin Karwinski
Modellen: Ali Shafiee, Elieska Lensink, Jannah de le Lijs, José Jurado, Karijn van der Wijk, Lindy Zimmer, Rodee Tengeler, Ruben Eusman, Arne Heijna, Danielle van Son, Francisca Tan, Hannah Peters, Jeanne Schouten, Joey Wagenaar, Kees Twilt, Kiara Baas, Marcin Karwinski, Sarah Picavet, John Peters, Gomèr Otterspeer.

Geluidswereld is een samenwerking tussen Partofit en tg Signum en is tot stand gekomen met behulp van:
– Fonds Cultuurparticipatie
– VSB Nutfonds
– Gemeente Den Haag
– Rabobank
– Marie Schippersfonds
– Elise Mathilde
– KF Hein
– Carel Nengerman
– Van Baaren

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven